Hasiči KR HaZZ z Prešova sa stali víťazmi súťaže o Putovný pohár prezidenta HaZZ

22.09.2005 Humenné

Humenné 22. septembra (TASR) - Päťčlenné družstvo Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) z Prešova sa stalo víťazom tretieho ročníka sú...
Humenné 22. septembra (TASR) - Päťčlenné družstvo Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) z Prešova sa stalo víťazom tretieho ročníka súťaže o Putovný pohár prezidenta HaZZ, ktorá sa dnes skončila v Humennom.

Druhé miesto získali hasiči z KR HaZZ v Košiciach a tretie obsadilo družstvo humenskej záchrannej brigády. Súťaž preverila nielen odbornú zdatnosť hasičov záchranárov, ale umožnila aj výmenu skúseností. \"Poslúžila k tomu, aby sa hasiči zdokonalili, aby jedno družstvo od druhého odpozeralo grify, ktoré si nacvičili. Zároveň celá táto súťaž je aj o propagácii zboru, o tom, že máme naozaj odborníkov, ktorí sú schopní zachraňovať aj v zložitých situáciách, \" uviedol pre TASR tajomník súťaže Peter Babej. Dodal, že odborno-športová súťaž preverila hasičov zo zručností, ktorým sa venujú počas celého roka, a ktoré pri vysokom zaťažení musia robiť presne, rýchlo a za prísneho dodržiavania všetkých bezpečnostných opatrení.
Podľa prezidenta HaZZ Jozefa Paluša súťaž motivovala hasičov k tomu, aby sa počas celého roka pripravovali aj na zásahovú činnosť. \"Dovedna 38 tisíc výjazdov za minulý rok, z ktorých bolo práve 25 tisíc záchranárskych, čiže nešlo o hasenie požiaru, je dostatočným dôvodom pre spomínanú prípravu, \" doplnil Paluš.
Do dvoch súťažných disciplín sa počas dvoch dní zapojilo 12 päťčlenných družstiev, z toho osem družstiev zastupovalo krajské riaditeľstvá HaZZ, tri družstvá záchranné brigády a jedno družstvo tvorili hasiči HaZZ hlavného mesta SR Bratislavy.
Profesionálni hasiči si odskúšali svoje zručnosti pri vyslobodzovacích prácach, súťažili v rezaní kovovej rúry, v rozvinutí hydraulického vyslobodzovacieho náradia, kardio-pulmonálnej resuscitácii a pod. V druhej disciplíne si odskúšali záchranu raneného z hå bky, lezecké schopnosti a pod.
 

Vyberte región

mark